PIOTR HENSCHKE – SPOTKANIE AUTORSKIE – 16.05.2019
14 maja 2019 r. w Miejskiej Biblioteki Publicznej – Centrum Wiedzy miało miejsce wyjątkowe wydarzenie!
W naszej bibliotece gotował sam szef kuchni wegańskiej, współorganizator Vegan World Festival i autor książki „Kuchnia wegetariańska. W malinowym chruśniaku" – Piotr Henschke.
Zaproszony gość - jako specjalista od kuchni roślinnej – opowiedział o znaczeniu diety opartej na owocach i warzywach dla planety na której żyjemy i dla zdrowia ludzkiego oraz zaprosił do wspólnego gotowania. Dosłownie zaprosił, gdyż do pomocy zachęcił dwie osoby z publiczności. Wśród potraw sporządzonych przez szefa kuchni (przy współudziale dwóch pań) można wymienić takie jak Ciana Masala, pakora, serek ze słonecznika i gulasz sojowy. Uczestnicy spotkania początkowo nieśmiało obserwowali gotującego Piotrka, jednak w miarę kosztowania kolejnych dań atmosfera uległa rozluźnieniu. Co rusz padały pytania o kuchenne tricki, stosowane przyprawy czy polecane produkty, a zaproszony gość chętnie i cierpliwie udzielał odpowiedzi. To było bardzo inspirujące spotkanie, które dostarczyło mnóstwo wrażeń smakowych i sporą porcję wiedzy.
Spotkanie zrealizowane w ramach działalności programu DKK.
{gallery}dkk/2019/PiotrHenschke/G1{/gallery}
Odsłony: 8726