Tajniki francuskiej kuchni

Utworzono: sobota, 27 sierpień 2022 Drukuj E-mail

26 sierpnia 2022 r. odbyło się kolejne wakacyjne spotkanie Francuskich klimatów.

Francuska gastronomia jest znana na całym świecie. 16 listopada 2010 roku „Kuchnia francuska“ została wpisana na listę dziedzictwa niematerialnego ludzkości. Był to pierwszy przypadek wpisania na listę UNESCO całej gastronomii z danego kraju.

Jak wyglądają tradycyjne posiłki we Francji, co, kiedy i gdzie jedzą Francuzi, o czym rozmawiają przy stole. Czy Francuzi są uczeni sztuki konwersacji?! O powszechnym piknikowaniu jako elemencie francuskiej kultury i radości z niego płynącej. No i oczywiście o tajemnicy szczupłej sylwetki Francuzek.

O tym wszystkim rozmawialiśmy w czasie słonecznego sierpniowego popołudnia. Wymieniliśmy się kulinarnymi przeżyciami z pobytów we Francji, przepisami na ulubione potrawy, sałatki i desery.

Spotkanie wzbogaciły fragmenty literackich wspomnień z podróży do Hexagonu kilku wybranych autorów.

 

 

 

 

 

 

Odsłony: 648

1

 

Aktualnie

Odwiedza nas 174 gości oraz 0 użytkowników.

Popularne artykuły