Francja na talerzu

Francuskie klimaty zapraszają na spotkanie Francja na talerzu – 11 lipca 2025 r. (piątek) o godz. 17.00 w Miejskiej Bibliotece Publicznej – Centrum Wiedzy w Bolesławcu.
La France dans l’assiette - le vendredi 11 juillet 2025 à 17 heures
W 2010 roku kuchnia francuska trafiła na listę UNESCO. Została uznana za niematerialne dziedzictwo kulturowe ludzkości – jako jedna z pierwszych tradycji kulinarnych na świecie.
Bagietka stała się nieodłącznym elementem francuskiego stołu i rytuału śniadaniowego, a jej wypiek i spożycie są głęboko zakorzenione w tradycji kulinarnej kraju. W 2022 roku została ona również uhonorowana przez UNESCO.
Dlaczego Francuzi są tak dumni ze swojej kuchni?! Czy kuchnia francuska jest nadal numerem 1 na świecie?! Ile w końcu Francja ma różnych gatunków sera?! O tym wszystkim będziemy rozmawiać na naszym lipcowym rendez-vous à la française.
Poznamy kilka nazwisk słynnych mistrzów kulinarnych, a także sylwetkę Amerykanki Julii Child, która uczyła się gotować w paryskim „Le Cordon Bleu”, a potem uczyła tej sztuki swoich rodaków i napisała kilka książek o gotowaniu, a także o swoim życiu we Francji.
Nasze spotkanie to doskonała okazja, by poznać inny styl życia, zyskać nowe perspektywy i spędzić czas w miłej, pełnej pozytywnej energii atmosferze.
Zapraszamy! Bądźcie z nami!
Odsłony: 118