Laboratorium Korona Wiedzy - doświadczenia z solą

Utworzono: czwartek, 11 luty 2021

W dzisiejszym odcinku online Laboratorium Korona Wiedzy badaliśmy właściwości soli kuchennej i sprawdzaliśmy na czym polega zjawisko kwaśnego deszczu.

 

SÓL   SÓL2

 

Do trzech miseczek wkładamy kostki lodu. W pierwszej miseczce lód posypujemy kilkoma łyżkami soli, w drugiej taką samą ilością cukru, do trzeciej nie dodajemy niczego. We wszystkich trzech miskach lód zaczął się rozpuszczać, ale najwolniej odbywało się to w trzeciej misce. Najszybciej rozpuściły się kostki lodu posypane solą.

Każda substancja w określonej temperaturze zaczyna się topić. Czysta woda przestaje być lodem w temperaturze 0 stopni Celcjusza. Na temperaturę topnienia można wpłynąć, mieszając zamrożoną wodę z różnymi substancjami. Najczęściej używa się do tego soli. Wówczas TEMPERATURA TOPNIENIA się obniża. Im większy dodatek soli, tym większa różnica. Jeśli soli będzie wystarczająco dużo, woda nie zamarznie nawet przy trzaskającym mrozie.

 

DOM   DOM 1

 

Na jednym talerzyku kładziemy drewienko (np. wykałaczki), na drugim kawałek szkolnej kredy, a na trzecim znalezione w okolicy kamyki. Wszystkie próbki polewamy octem spirytusowym.

Z drewnem nic się nie stało. Na kredzie początkowo pojawiła się piana, a po pewnym czasie cala się rozpuściła. Ocet, którym zostały polane badane materiały, jest kwasem, a kreda to odmiana wapienia. Stąd wniosek, że KWAS ROZPUSZCZA WAPIEŃ. Podobnie kwaśny deszcz niszczy ściany starych budynków, tylko dużo wolniej. KWAŚNA WODA powstaje wówczas, gdy woda, z której utworzyły się chmury połączy się z niektórymi substancjami obecnymi w dymie z kominów fabryk i elektrowni lub z rur wydechowych samochodów. Te substancje to TLENKI powstające w czasie spalania.

 

krystalizacja   krystalizacja 1   

 

Do dwóch słoików/szklanek wlać 3/4 gorącej wody. Do jednego dodać kilka kropel barwnika niebieskiego, do drugiego inny kolor. Dodawać stopniowo sól i mieszać do czasu rozpuszczenia. Roztwór soli powinien być nasycony, zatem chodzi o to, aby dodać tyle soli, aby pomimo mieszania nie chciała się ona już rozpuścić.Przywiązać jeden koniec sznurka do ołówka w miejscu środka jego długości. Odmierzyć długość nitki i przyciąć ją na tyle, aby była takiej samej długości, jak wysokość słoika. Położyć ołówek na brzegach wierzchu słoika, a sznurek włożyć do środka. Jego koniec powinien dotykać dna. Odstawić słoik na półkę lub na parapet na kilka dni. Obserwować efekty.

Sól kuchenna to inaczej chlorek sodu. W trakcie eksperymentu można było zaobserwować dwa procesy: krystalizacji i parowania. Podczas parowania wody ze słoika sól ulegała krystalizacji i osadzała się na ściankach słoika oraz sznurku. Krystalizacja przebiegała w ciepłym pomieszczeniu, dlatego powstały małe kryształy. Im dłużej będzie przebiegał proces parowania i krystalizacji, tym większe będą kryształy soli.

 

Filmik z przebiegu doświadczeń można obejrzeć klikając na link  https://www.youtube.com/watch?v=pMcsexDONFE&list=PL0Jzo0Gd3CLa4ZGZ-HSI3dnedH8lUCxXP&index=2

Odsłony: 1350