Klub Vegefani - Soczewica

Utworzono: czwartek, 17 listopad 2022 Drukuj E-mail

 

Soczewica już w starożytności była wykorzystywana jako zamiennik mięsa. Nic w tym dziwnego, gdyż jest ważnym składnikiem zdrowej, pełnowartościowej diety: jest źródłem dużej ilości białka i zawiera mnóstwo błonnika, witamin oraz minerałów. Co można przygotować z drobnych ziaren soczewicy? Pomysły na wykorzystanie tej rośliny strączkowej przedstawiliśmy na listopadowym spotkaniu Klubu Vegefani. Inspiracją do zajęć była dla nas książka Doroty Jaworskiej "A jak nie mięso, to co?", z której zapożyczyliśmy przepis na pastę z suszonymi pomidorami oraz kotlety z kaszą jaglaną. Było pysznie i odkrywczo - jak zawsze na spotkaniach naszego klubu.
Spotkanie współorganizowane z bolesławieckim sklepem Carrefour.
 
 315691115 514184170750058 1301140503722682115 n     315876140 514184300750045 8341092251596509933 n     315962078 514184520750023 2689592104271043926 n
Odsłony: 101

Popularne artykuły